Παναγιώτης Θεοδοσίου
 
  • English
  • Greek
ΜΕΝΟΥ
Αρχική Σελίδα
Βιογραφικό Σημείωμα
Εργογραφία
Συναυλίες
Δισκογραφία
Εκδόσεις
Αρθρογραφία
Ραδιοφωνικές Παραγωγές
Οπτικοακουστικό Αρχείο
Επικοινωνία
Αναζήτηση
NEA
Καλώς ήλθατε στο δικτυακό τόπο του συνθέτη Παναγιώτη Θεοδοσίου!

Μπορείτε να ακούσετε ηχητικά δείγματα από τα έργα του αλλά και να μοιραστείτε μαζί του τις ιδέες και τις απόψεις σας.

Επόμενες εκδηλώσεις:
I. 2018 Διεθνείς Μουσικές Μέρες, Κίνα
Το επιλεγμένο έργο "Between Times" για κλαρινέτο, βιόλα και πιάνο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Φεστιβάλ Μοντέρνα Μουσικής του Πεκίνου (19 - 27 Μαΐου). Ερμηνεία από το Trio Clavino.
Practice Building Recital Hall
Central Conservatory of Music, Beijing, China, Σάββατο 26 Μαΐου 2018, 2:00 μ.μ.
II.American Guikd of Organists, Nirobi Chapter,"All Saints' Cathedral", Nairobi, 27/11/2018, 14:00
Η Χριστίνα Αντωνιάδου ερμηνεύει το έργο του Παναγιώτη Θεοδοσίου "Recitativo, Ostinato and Toccat" για εκκλησιαστικό όργανο ανάμεσα σε έργα Nagel, Wesley, Bach, Buxtehude, Gardonyl και Κωνσταντινίδη.


Welcome to the website of the composer Panagiotis Theodossiou!

You can hear sound clips from his works and share your ideas and opinions.

Next Concerts:
Ι.2018 ISCM World New Music Days,China
The selected work "Between Times" for clarinet, viola and piano will represent Greece in Beijing Modern Music Festival (May 19-27, 2018). Performance by Trio Clavino.
Practice Building Recital Hall
Central Conservatory of Music, Beijing, China, Saturday, May 26, 2:00 p.m.
II.American Guikd of Organists, Nirobi Chapter,"All Saints' Cathedral", Nairobi, 27/11/2018, 14:00
Christina Antoniadou performes Panagiotis Theodosiou's "Recitativo, Ostinato and Toccat" for church organ mong works by Nagel, Wesley, Bach, Buxtehude, Gardonyl and Constantinidis.
LINKS
Καλογεροπούλειο Ωδείο
 
 
Πράξεις Λόγιας Μουσικής Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο Θωμάς Ταμβάκος
Ο Παναγιώτης Θεοδοσίου δεν είναι, όπως θα έπρεπε, ευρύτερα γνωστός στον χώρο της λόγιας μουσικής. Εν τούτοις, όσοι ευτύχησαν ν' ακούσουν δείγματα της θαυμάσιας μουσικής γραφής του, στις συναυλίες στις οποίες ερμηνεύθησαν έργα του, άκρως εντυπωσιασμένοι, εξ' όσων γνωρίζω, δεν ξεχνούν τον δημιουργό τους. Το παρόν άρθρο έρχεται λοιπόν να λειτουργήσει ως ελάχιστη συμβολή στην περαιτέρω δημοσιοποίηση της ζείδωρης καλλιτεχνικής παρουσίας του.
Στο βιογραφικό του Παναγιώτη Θεοδοσίου εντοπίζονται μουσικές σπουδές πιάνου (αρχικώς) με την Έφη Αγραφιώτη, στο Ωδείο Κασσιανή Αλεξοπούλου οι οποίες περατώνονται με ανάλογο δίπλωμα (1996). Επίσης, σπουδές θεωρητικών, στα Ωδεία Ν. Σκαλκώτας και Σύγχρονο (1986-90), στις τάξεις του συνθέτη Μιχάλη Τραυλού. Με τον ίδιο αρχίζει μαθήματα στην σύνθεση τα οποία καταλήγουν με την –τυπική– απόκτηση του ανάλογου διπλώματος (2005).

Στην μουσική εργογραφία του, το πρώτο έργο καταγράφεται από το 1984. Αφορά το «Φως Ιλαρόν» για μεικτή χορωδία και είναι μελοποίηση του γνωστού επιλύχνιου ύμνου της πρωτοχριστιανικής εκκλησίας. Από το 1990 ξεκινά η μουσικοπαιδαγωγική προσφορά του, αρχικώς από το Ωδείο Κ. Αλεξοπούλου και την Αιολική Μουσική Σχολή. Επίσης στην πενταετία 1989-94 παρουσιάζει μουσικολογικές εκπομπές στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι. Συνόδου. Το 1991 η εξαιρετική 7μερής «Παράκλησις» για κλαρινέτο κοσμεί την εργογραφία του, ως λαμπρό δείγμα γραφής του. Γραμμένη σε προχωρημένο ιδίωμα, βασίζεται, εξ ολοκλήρου, στην συμμετρία των διαστημάτων και την σταδιακή και κλιμακουμένη μεταμόρφωση αυτών. H δε θεατρική παρουσίασή του στο Φεστιβάλ θρησκευτικής Μουσικής της Πάτμου (2003), με αφήγηση και σήμαντρα, είναι συγκλονιστική, όπως διαπιστώνεται εκ της ακροάσεως της ηχογραφήσεως. Στην εργογραφία επανέρχεται το 1994 με την «Cadenzae» για κλαρινέτο και βιόλα, γραμμένη ως οπουδή ύφους εποχής Mozart για τους –και πρωτοερμηνεύσαντες– Στάθη Κιοσόγλου και Νατάσα Αναννά. Από το 1995 αρχίζει η γονιμώτατη συνεργασία του με τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα ως καθηγητής μουσικής, με πολυσχιδή δραστηριότητα. Επίσης, ως ιδρυτικό μέλος και τακτικός συνεργάτης του σπουδαίου μουσικολογικού περιοδικού «Τα Μουσικά», δημιοσεύει ενδιαφέροντα άρθρα, μεταξύ αυτών και συνέντευξη με τον διάσημο συνθέτη John Tavener. Οι θεολογικές ανησυχίες (όντας πτυχιούχος θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), τα βιώματα και οι εμπειρίες του, στην προσωπική πορεία προς το σταροαναστάσιμο πάθος, τον οδηγούν στην γραφή του 5μερούς «Τριωδίου» για άλτο φλάουτο, αγγλικό κόρνο και άλτο κλαρινέτο (1996 ), ωδής για τα 3 μονοφωνικά όργανα. Είναι γραμμένο σε ιδίωμα εγγύς της παραδοσιακής τονικότητος, με προεκτάσεις προερχόμενες από την αρμονική λειτουργία της jazz.
Στην δεκαετία του '90 παρακολουθεί ενδιαφέροντα σεμινάρια, τα οποία διευρύνουν τους ορίζοντές του. H δεκαετία κλείνει με το μόλις 6ο έργο του, την «Ανάκρασι» για πιάνο (1999). Σε αυτή ο Π. Θεοδοσίου ακολουθεί την τεχνοτροπία της διαστημικής συμμετρίας με έτι περισσότερο ελεύθερον τρόπο και με μίξη τονικών στοιχείων. Περιγράφει, με την χρήση της ιδιαίτερης "sonorite" του πιάνου, την μετουσίωση και ανάκραση του άρτου και οίνου σε Σώμα και Αίμα του Ιησού Χριστού κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας. Είναι δε, το μοναδικό, έως στιγμής, φωνογραφημένο έργο του (Motivo Records). Ακολουθούν οι 12 πιανιστικές «Μικρές Σπουδές» (1998.2002), διαφορετικού χαρακτήρας και ύφους. Εκτείνονται από το απλούστατο τονικό στο αυστηρώς 12φθογγο σειραϊκό ύφος. Με το έργο αυτό σηματοδοτείται η έναρξη της πλέον γόνιμης περιόδου τον ως συνθέτη, η οποία αποδίδει πάνω από 20 έργα σε διάστημα μόλις 3 ετών (2002-05). Το 2002 επίσης, προσεγγίζει μεγαλύτερες φόρμες μέσω της συλλογής «Music and Vision». H συλλογή αφορά συνθέσεις οι οποίες συνδυάζονται με εικόνα (τηλεοπτική, κινηματογραφική, Θεατρική ή φανταστική). Περιλαμβάνει 4 έργα μικρής διάρκειας: α) «Barcorole» για ορχήστρα, σχόλιο ρομαντικούεμπρεσσιονιστικού χαρακτήρος, β) «Epic Overture» για συνθετητές και μεγάλη ορχήστρα, επικορομαντικού χαρακτήρος για φανταστική κινηματογραφική υπερπαραγωγή, γ) «Μ» για πιάνο, κοντραμπάσο και ορχήστρα, jazz συμφωνική σπουδή αφιερωμένη στον Michel Legrand, δ) «Landscape in Heaven» για μεικτή χορωδία και ορχήστρα. Στην ανωτέρω συλλογή, ο συνθέτης εντάσσει και τα έργα: α) «Strange Visitors» για κουαρτέτο εγχόρδων, σχόλιο για μία φανταστική σκηνή ταινίας τρόμου, β) «Πρελούδιο» (Occhi di Mare), το οποίο ακολουθεί την 3μερή μορφή του Lied, γ) «Music for αn hypothetical T.V. Series of the 70's» για jazz ορχήστρα. Στην ίδια συλλογή ανήκουν και οι 8 μινιατούρες ηλεκτρονικής ethnic-jazz-funkrock μουσικής γραμμένες για διαφημιστικά spots. Το άκρως παραγωγικό 2002 τελειώνει με το «Τρίστρατον (Τυφλός Οιδίπους)» για όμποε και κρουστά, γραμμένο με αφετηρία φανταστική αναπαράσταση της συγκλονιστικής σκηνής από την τραγωδία του Σοφοκλή. Το επίσης σπουδαίο «Nocturne» για φλάουτο, όμποε, τσέλλο και πιάνο (2003), με το τσέλλο σε πρωταγωνιστικό ρόλο, δεικνύει εμφανώς την κατάκτηση προσωπικής μουσικής γλώσσας, με λαμπρά στοιχεία και άριστη ποιότητα. Έπονται 2 χορογραφικού χαρακτήρας έργα (επίσης το 2003): a) «Dance Scenes» για κουιντέτο πνευστών, σε πιο αυστηρό αφαιρετικό 12φθογγο ιδίωμα (αναφορά στον Webern στον οποίο είναι αφιερωμένο) και με ιδιαίτερη έμφαση στις διαστημικές σχέσεις εντός της σειραϊκής διατάξεως, και β) «Dance Sketches» για βιολί και πιάνο, 4 κομμάτια κοντσέρτου και 1 πορτραίτο για τους Σκαλκώτα, Berg, Hindemith, Handel και Στραβήνσκη, ως σπουδές ύφους στον τρόπο γραφής εκάστου εξ αυτών.
Το 2004 γράφει τους «Temptations» για κλαρινέτο και βιόλα, σειρά παραλλαγών έντονου δεξιοτεχνικού χαρακτήρος, σε ατονικό ιδίωμα και με προγραμματικό χαρακτήρα, των οποίων επίκειται η φωνογράφησή τους. Περατώνει επίσης το 1ο μέρος του «Κοντσέρτου για τσέλλο και ορχήστρα», αφιερωμένο στον Μάνο Χατζιδάκι. Στο 2004 επίσης ανήκει και o «Eros» για
τσέλλο, το οποίο γράφεται κατόπιν ανα Θέσεως του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου προς τον συνθέτη, με σαφή αναφορά στο ποιητικό έργο της Σαπφούς και με σκοπό να παρου σιασθεί στην συναυλία του Συνόλου Κέλαδος η οποία εί ναι αφιερομένη στην κορυφαία ποιήτρια της Αρχαίας Ελ λάδος. Το έργο βασίζεται σε είδος διευρημένου σειραϊσμού με στόχο την δημιουργία στέρεας δομήσεως σε νέα το νική αντίληψη της κάθετης και οριζόντιας γραφής. Το 2004 επίσης γίνεται μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μου σουργών.
Στο μουσικό έργο του ανήκουν οι πολλές ευφάνταστες ενορχηστρώσεις και μεταγραφές σε έργα των Σκριάμπιν Προκόφιεφ, Γ. Κωνσταντινίδη, Χατζιδάκι κ.ά. καθώς επί σης και άφθονο και εξαιρετικό παιδαγωγικό υλικό: ασκή σεις για πιάνο, διασκευές για πιάνο, για φλογέρα και πιά νο, μουσική για ταινία μικρού μήκους κ.ά.
Ο τόσο ταλαντούχος δημιουργός μας επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις στο το μέλλον προς όφελος της μουσικής τέχνης.

Πηγές
Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου Δισκογραφία
Το έργο «Ανάκρασις» σε δίσκο ακτίνος (Motivo, 2000)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘEOΔOΣIOY
Πρότυπο σεμνότητος και ήθους, ταλαντούχος συνθέτης ολίγων πλην όμως θαυμάσιων μουσικών έργων και εξαίρετος επίσης ενορχηστρωτής/διασκευαστής και μουσικοπαιδαγωγός του οποίου το έργο "Ερος" για τσέλο (αναθεση του Αρχείου Ε.Μ.Τ.Θ.) θα ερμηνευθεί στην προσεχή συναυλία του Συνόλου "Κέλαδος" στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου "Φ.Νάκας" στις 20/4/2005 (Jazz και Τζαζ, T.145, Απρίλιος 2005).

 
(C)2007 Παναγιώτης Θεοδοσίου.
powered by PromoWeb