Παναγιώτης Θεοδοσίου
 
  • English
  • Greek
ΜΕΝΟΥ
Αρχική Σελίδα
Βιογραφικό Σημείωμα
Εργογραφία
Συναυλίες
Δισκογραφία
Εκδόσεις
Αρθρογραφία
Ραδιοφωνικές Παραγωγές
Οπτικοακουστικό Αρχείο
Επικοινωνία
Αναζήτηση
NEA
Καλώς ήλθατε στο δικτυακό τόπο του συνθέτη Παναγιώτη Θεοδοσίου!

Μπορείτε να ακούσετε ηχητικά δείγματα από τα έργα του αλλά και να μοιραστείτε μαζί του τις ιδέες και τις απόψεις σας.

Επόμενες εκδηλώσεις:
I. 2018 Διεθνείς Μουσικές Μέρες, Κίνα
Το επιλεγμένο έργο "Between Times" για κλαρινέτο, βιόλα και πιάνο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Φεστιβάλ Μοντέρνα Μουσικής του Πεκίνου (19 - 27 Μαΐου). Ερμηνεία από το Trio Clavino.
Practice Building Recital Hall
Central Conservatory of Music, Beijing, China, Σάββατο 26 Μαΐου 2018, 2:00 μ.μ.
II.American Guikd of Organists, Nirobi Chapter,"All Saints' Cathedral", Nairobi, 27/11/2018, 14:00
Η Χριστίνα Αντωνιάδου ερμηνεύει το έργο του Παναγιώτη Θεοδοσίου "Recitativo, Ostinato and Toccat" για εκκλησιαστικό όργανο ανάμεσα σε έργα Nagel, Wesley, Bach, Buxtehude, Gardonyl και Κωνσταντινίδη.


Welcome to the website of the composer Panagiotis Theodossiou!

You can hear sound clips from his works and share your ideas and opinions.

Next Concerts:
Ι.2018 ISCM World New Music Days,China
The selected work "Between Times" for clarinet, viola and piano will represent Greece in Beijing Modern Music Festival (May 19-27, 2018). Performance by Trio Clavino.
Practice Building Recital Hall
Central Conservatory of Music, Beijing, China, Saturday, May 26, 2:00 p.m.
II.American Guikd of Organists, Nirobi Chapter,"All Saints' Cathedral", Nairobi, 27/11/2018, 14:00
Christina Antoniadou performes Panagiotis Theodosiou's "Recitativo, Ostinato and Toccat" for church organ mong works by Nagel, Wesley, Bach, Buxtehude, Gardonyl and Constantinidis.
LINKS
Καλογεροπούλειο Ωδείο
 
 
Keith Jarrett - Bridge of Light Εκτύπωση E-mail
1. Elegy for Violin and String Orchestra
2. Adagio for Oboe and String Orchestra
3. Sonata for Violin and Piano
4." Bridge of Light" for Viola and  Orchestra
("Ta Moussika" magazine, 5, Spring 2000) Michelle Makarski : violin
Marcia Butler : oboe
Patricia McCarthy : viola
Keith Jarrett : Piano
Thomas Crawford : Conductor   
The Fairfield Orchestra
E.C.M.

Έχουμε τελευταία συνηθίσει τον Keith Jarrett σε δισκογραφικές εμφανίσεις περισσότερο "κλασσικότροπες", εμφανίσεις που βρίσκονται αρκετά  μακριά από την γνώριμη, τόσο καιρό, εικόνα του ιδιόρυθμου jazzman. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο αμερικανός  κορυφαίος  του αυτοσχεδιασμού αφήνει το χώρο του για να ασχοληθεί με την  απόλυτη καταγραφή της μουσικής. Έχουν προηγηθεί τα περίφημα "Arbour Zena", "Luminessence" καθώς και το concerto για πιάνο και ορχήστρα "The Celestial Hawk" από την δεκαετία κυρίως του '70.
Και εδώ όμως  παραμένει εμφανής η αγάπη του για τον τρυφερό και μελαγχολικό ήχο των εγχόρδων καθώς και την περισσότερο "αυτοσχεδιαστική" πλοκή στην εξέλιξη κάθε έργου.

Η "Ελεγεία" για το βιολί και την ορχήστρα εγχόρδων του 1984, πλήρης  μελαγχολίας , αλλά και άκρατου λυρισμού μας γυρίζει πίσω στις ουγγρικές ρίζες του συνθέτη-πιανίστα και μάλιστα σε ένα ύφος πολύ γνώριμο στην E.C.M. από την μουσική της Ελένης Καραϊνδρου για τον κινηματογράφο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ το "Adagio" για το όμποε και τα έγχορδα της ίδιας χρονιάς, ανάθεση της  Pasadena Chamber Orchestra, μας οδηγεί σε ένα καθαρότερο λυρυσμό "βουκολικού", σχεδόν, χαρακτήρα.
Η, μάλλον προγραμματικού ύφους,  πενταμερής Sonata για το βιολί και το πιάνο, του 1984 επίσης, υιοθετεί μία ευκολότερα αναγνωρίσιμη ανατολίτικη διάθεση, που βρίσκεται ίσως πιο κοντά στα πιανιστικά  clichè του τζαρετικού αυτοσχεδιασμού.

Το επιλογικό έργο, στο οποίο οφείλεται και ο γενικός τίτλος της παρούσας έκδοσης - ένα ποίημα για την βιόλα και την ορχήστρα, όπως θα λέγαμε στην ρομαντική γλώσσα της μουσικής - "Bridge of Light" του 1990 αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το ακόμη παραμελημένο αυτό μεσόφωνο έγχορδο μέσα από μία "πολυπαραδοσιακή υμνητική", όπως δηλώνει ο συνθέτης, "διάθεση" αισιόδοξου κυρίως χαρακτήρα.
Το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο έκφρασης και η λεπτότατη ευαισθησία της ερμηνείας είναι σίγουρα στοιχεία που ταιριάζουν απόλυτα στο ύφος και τον χαρακτήρα του Keith Jarrett προσδίδοντας στα "απλοϊκά" αυτά έργα αυτό που τους λείπει. 
(περιοδικό "Τα Μουσικά", τ.5, Άνοιξη 2000)
 
(C)2007 Παναγιώτης Θεοδοσίου.
powered by PromoWeb